Légrugózás – karbantartás és szerviz (II. rész)

Légrugózás – karbantartás és szerviz (II. rész)

A légrugózás jellemzői

A gyakorlatban a légrugózás egy összefüggő alkatrész, amely levegőben működik, és helyettesíti az úgynevezett MacPherson rugós felfüggesztést. Egyszerűen fogalmazva, ezek beépített légrugós lengéscsillapítók, amelyeket légrugós kompresszor fúj fel. A légrugók, mint az általános légrugózás egyik alkotóeleme, sokkal nagyobb teherbírást képesek elviselni, mint egy rugó, ami sokkal megbízhatóbbá teszi őket. Ezek egy gumiballon, sűrített levegővel töltött gömb, általában 6,5-7 bar. A légzsákok gumija többrétegű és kellően rugalmas.


A légrugózás előnyei:

A légrugós felfüggesztés lehetővé teszi az autó magasságának beállítását attól függően, hogy milyen útfelületen tartózkodik.
A légrugók kényelmesebbé teszik a vezetést, különösen egyenetlen terepen. Ez a fő oka annak, hogy egyre több autó gyárilag kapja meg a légrugózást.
A légrugózásnak köszönhetően a modern autók sokkal csendesebbek, és sokkal alacsonyabb rezgésszinten futnak. Ez hozzájárul a fáradtság és a vezetői kényelmetlenség csökkenéséhez, valamint az utasok kényelmesebb utazásához.
A légrugózás csökkenti a karosszéria vibrációját, ami viszont csökkenti a gumiabroncsok terhelését és kopását.


A légrugózás egyes alkatrészeinek karbantartása

Számos tényező hatására azonban a légrugók idővel elhasználódnak. Attól függően, hogy melyik régióban és milyen útfelületen közlekedik a leggyakrabban, a légrugók gumi részei leginkább ki vannak téve az öregedésnek, de a téli körülmények között felhalmozódó szennyeződések, homok és só miatti idő előtti kopásnak is. Idővel az ilyen fedések durva és koptató felületet hoznak létre, amely fokozatosan tönkreteszi a légrugó gumianyagát. Ez súlyosbítja a problémát, különösen mozgás közben, amikor a légrugók mozognak. A mikrorepedések gyakrabban nyílnak és záródnak, és a levegőveszteség sokkal nagyobb, és lehetetlenné válik a légrugós kompresszor kompenzálása. Nem kell megvárnia, amíg felrobbannak, hogy a szervizbe menjen. Az elhanyagolt szerviz, a légrugóból légszivárgást szenvedett autó huzamosabb vezetése előfeltétele a légrugózás nagyobb károsodásának. A légrugós kompresszor folyamatos levegőellátása és túlzott működése mellett csak idő kérdése, hogy ne csak légrugós legyen, hanem légrugós kompresszorral és relével is.

Légrugózás karbantartása

Az időben történő diagnózis kötelező. A szakértők azt javasolják, hogy amint az elvégzett beállítások ellenére is eltérést tapasztal az autó szintjében, mielőbb keresse fel a hivatalos szervizközpontot. Ott a szakemberek gondoskodnak autójáról. Ezek a javítóműhelyek rendelkeznek a probléma kezeléséhez szükséges modern berendezésekkel és jól képzett személyzettel. Ha probléma van a légrugóval, NEM javasolt az alkatrészeket használt, újrahasznosított vagy homályos alkatrészekre cserélni. A rossz minőségű alkatrészekkel végzett javítás meglehetősen sós lesz. Ez lényegesen nagyobb károkat okozhat autója alvázában. A légrugózás karbantartása, szervizelése a közhiedelemmel ellentétben nem olyan drága mostanában, hiszen már sok vadonatúj - utángyártott alkatrész található a piacon, amelyek sokszor az eredetinél jóval kedvezőbb árúak, minőségben sem rosszabbak. Az AEROPIK webáruházban ott vagyunk vásárlóink ​​számára, ha minőségi, minősített és megbízható utángyártott és OEM alkatrészeket keresnek elérhető áron. Webáruházunk a világ minden tájáról importált utángyártott alkatrészek márkáinak, típusainak és árainak széles választékát kínálja, és tapasztalt szakembergárdánk készséggel válaszol kérdéseire.