Téli biztonsági ellenőrzés

Téli biztonsági ellenőrzés

A gumicsere remek alkalom a légrugós rendszer ellenőrzésére

Téli biztonsági ellenőrzés
Karácsony közeledtével az évszak őszről télre változik. Mivel a téli szezonban csökken a hőmérséklet, megbízható autóra van szükség ahhoz, hogy Ön és családja biztonságban legyen az utakon. A hidegebb éghajlatra készülve sok tulajdonos közvetlenül a tél beállta előtt elviszi járművét egy szervizbe, ahol abroncsokat cserélnek, ellenőrizzék a jármű alkalmasságát, és felkészüljenek a hidegre és a változó útviszonyokra. Az ellenőrzés során gyakori feladat a nyári abroncsok télire váltása, ami nagyobb tapadást és stabilitást biztosít ebben a hidegebb esős és havas időszakban. A gumicsere kiváló alkalom a légrugós rendszer ellenőrzésére is. Kikapcsolt kerekekkel egyszerűen és kényelmesen ellenőrizheti a légzsákok és lengéscsillapítók állapotát egy rutin téli ellenőrzés keretében. 

Mit kell ellenőriznem?
Fontos ellenőrizni, hogy minden alkatrész még mindig jó műszaki állapotban van-e. Ha az autó 2,5 cm-nél többet zuhan egyik napról a másikra, vagy néha lejjebb van valamelyik oldalon, további ellenőrzésre van szükség. Mint sok járműalkatrész esetében, az időjárás befolyásolja a légrugózás alkatrészeinek teljesítményét és élettartamát. Ha a téli átvizsgálás során apró repedéseket észlelünk, indokolt a légzsák cseréje. Alacsony hőmérsékleten a légzsák gumija kissé keményebbé és kevésbé rugalmassá válik. Ahogy az elöregedő gumiabroncsok kezdenek mikrorepedéseket képezni, az alacsony hőmérséklet laposodást okozhat, ami az autóban sérüléseket okozhat az úton. A meglévő szivárgást az alkatrészek szappanos vízzel történő permetezésével lehet észlelni. Ha buborékokat lát, akkor tudja, hogy szivárgás van. Ügyeljen azonban arra, hogy nem minden szivárgást könnyű észlelni. Szivárgás is lehet a légzsák kioldó szélén, ami normál menetmagasságnál nem látható. Ügyeljen arra is, hogy ellenőrizze a lengéscsillapítókat olajszivárgás és túlzott rozsda szempontjából.

Ellenőrizze a kompresszor levegőbeszívó gumitömlőjének állapotát is. Az alacsony hőmérséklet és a vibráció kombinációja a tömlő megrepedését okozhatja. Az ilyen sérülések következtében a kompresszor nedvességet és szennyeződést szív be a tiszta, szűrt levegő helyett. Ha ezt túl sokáig nem veszik észre, az jelentős következményekkel jár a légrugós rendszer teljesítményére nézve. A rendszerben lévő túl sok nedvesség oxidációt és problémákat okozhat a szelepblokkban. A felgyülemlett nedvesség megfagyhat. A hibás szelepblokk megakadályozza az autó szintezését, és hibakód jelenik meg a műszerfalon. A beszívott levegőt tisztító szűrőnek is kiemelt jelentősége van a kompresszor zavartalan működése szempontjából. Általában több éves poros utakon való vezetés után ez a szűrő elkezd eltömődni, és csökkenti a feltöltő megfelelő működéséhez szükséges légáramlást. A teljes elzáródás a kompresszor végzetes meghibásodását eredményezi, miközben működik, de nincs honnan levegőhöz jutni, hogy nyomás alá helyezze a levegőrendszert. Ezt a kis, olcsó elemet célszerű profilaktikusan kicserélni, hogy elkerüljük az esetleges későbbi károkat.

Eredmény
A légrugózás alkatrészeinek téli átvizsgálás vagy abroncscsere során történő ellenőrzésének lehetőségének kihasználása az autó tulajdonosa számára előnyös. Ezekkel a gyors ellenőrzésekkel biztosítható a biztonságos vezetés, és elkerülhető a (drága) utólagos kár, például a kompresszor kiégése. Tehát, ha legközelebb gumiabroncscserét végez, ellenőrizze a légrugózás alkatrészeit!