Légrugózás

Légrugózás

Mi az a légrugózás

A légrugózás egy légcsatlakozású alkatrész, amely az úgynevezett MacPherson rugóstag felfüggesztést váltja fel. A légrugózás óriási előnyt jelent a vezetési kényelem növelésében és a hasmagasság állandó megőrzésében, függetlenül az autó terhelésétől. A légrugózás lehetővé teszi, hogy az autó feljebb vagy lejjebb menjen. A légrugózás vezérlőrendszere a következőkből áll:

-Nagy teljesítményű légzsákkompresszor, amely az egész rendszert táplálja

-Szelepszelep mágnesszelepekkel, amely felelős a levegő megfelelő időben történő ellátásáért mind a négy légzsákba

-Magasságérzékelők, amelyek másodpercenként mérnek és meghatározzák a légrugózás szükséges pontos magasságát, hogy az autó tökéletesen vízszintes legyen.

-Légrugok - sűrített levegővel töltött gumigömbök/ballonok

-Elektronikus egység, amely gondoskodik a teljes légrugós rendszerről, mikor és hogyan kell dolgozni

 

 

A LÉGFÜGGESZTÉS ELŐNYEI

 

A modern autók a légrugózásnak köszönhetően sokkal csendesebbek és sokkal alacsonyabb rezgésszinten futnak. Ez hozzájárul a fáradtság és a vezetői kényelmetlenség csökkenéséhez, valamint az utasok kényelmesebb utazásához. A hatékonyabb légrugózás csökkenti a karosszéria vibrációját, ami viszont kisebb terhelést és a gumiabroncsok kopását eredményezi. Általában a legmagasabb osztályú, az úgynevezett prémium kategóriás autókban légrugózást szerelnek az első és a hátsó tengelyre is, így az egész autó szabályozási szintje lehetséges. Ez pedig segíti a terepen és a terepen való vezetést, mivel az autó felemelhető a magas akadályok leküzdéséhez. Ezzel szemben a légrugózás csökken, ha nagyobb sebességgel haladunk, például autópályán. Ez hozzájárul az alacsonyabb légellenálláshoz, jobb aerodinamikához, jobb stabilitáshoz és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztáshoz. A T modellek vagy az úgynevezett kombi modellek esetében a légrugózás csak a hátsó tengelyre van felszerelve. Így lehetőség nyílik nehezebb lakókocsik és utánfutók vontatására, miközben garantált a karosszéria vízszintes helyzete. A légrugózás megakadályozza a hátsó tengely alsó helyzetét. Ha az autó nehéz, a hátsó része nem fekszik a földön, és az első része nem emelkedik magasra. A légrugózás biztosítja és garantálja a fényszórók helyes helyzetét, valamint a stabilitást, a biztonságot, a könnyű kezelhetőséget és a kényelmet.

 

LÉGFÜGGESZTÉS ALKALMAZÁSA
 

A légrugózást általában a prémium autók kényelmének és biztonságának növelésére használják, de nem csak. A légrugózást széles körben alkalmazzák speciális célú járművekben is, mint például mentők, tűzoltóautók, polgári védelmi járművek, közúti segélyszolgálatok, fogyatékkal élők szállítására szolgáló járművek és még sok más. Mindegyikben a légrugózás nagyobb terhelés mellett is nagyobb megbízhatóságot tesz lehetővé. Az ilyen autókat általában nehezebb felszereléssel szerelik fel, ami rugós felfüggesztés esetén a rugókban lévő fém nagyon gyors kifáradásához vezet, ami csökkenti az úttól való távolságot, ami viszont a speciális célú járművek működésképtelenségéhez és megbízhatatlanságához vezet. A légrugózás lehetővé teszi az autó vízszintes karosszériahelyzetének megőrzését. A légrugózás megakadályozza a hátsó tengely alacsony helyzetét, és lehetővé teszi a fényszórók helyes elhelyezését is. A légrugózás javítja a stabilitást, a biztonságot, a kényelmet, valamint a könnyebb kezelhetőséget és manőverezhetőséget.

 

GONDOSKODJ A LÉGFÜGGESZTÉS KÉNYELMÉRE

 

A légrugó gondozása különösen fontos a megfelelő működéséhez. Általában a légzsákok gumi részei a legveszélyeztetettebbek a problémákra. Egy ilyen probléma idő előtti észlelése és megoldása vagy elhanyagolása problémákhoz vezet a légrugózás megfelelő működésében és az azt követő cserében, a légzsákokon kívül, de a légkompresszoron is. A légrugós rendszer többkomponensű, és az egyes alkatrészekkel kapcsolatos probléma a teljes légrugózás meghibásodásához vezethet. A légrugós autók tulajdonosainak gondoskodását a szervizben végzett időszakos ellenőrzések is kifejezik. Az aeropik.hu e-shopjában mindent megtalál, amire szüksége van ahhoz, hogy autója légrugós rendszere működőképes legyen.

 

Címkék : Légrugózás